INHOUDSOPGAVE


Wat is samengesteld verzuim?

In Nederland betekent samengesteld verzuim dat je verschillende periodes van ziekte aan elkaar mag koppelen, zolang er minder dan 28 dagen tussen zit. Stel dat iemand een paar weken ziek is, weer kort terugkomt en daarna weer uitvalt, dan worden die periodes bij elkaar opgeteld. Dit is belangrijk omdat je op die manier sneller aan de 104 weken komt die nodig zijn om het einde van de loondoorbetalingsverplichting te bereiken. Met andere woorden: door die optelsom gaat de teller gewoon door, ook als er korte onderbrekingen zijn.


Samengesteld verzuim wordt ook gebruikt als het percentage van het verzuim verandert. Bijvoorbeeld, als iemand eerst volledig ziek is en daarna gedeeltelijk aan het werk gaat, telt dat als één doorlopende periode van verzuim. Er hoeft dus niet per se een pauze of gat tussen te zitten. Het gaat erom dat de situatie doorloopt, ook al verandert de mate waarin iemand kan werken.



Samengesteld verzuim in Xpert Suite

Loopt je verzuim via een koppeling? Dan wordt het verzuim automatisch ingelezen.


Als je in XS een nieuwe verzuimmelding doet en die valt binnen 28 dagen na de laatste hersteldatum, dan wordt dit automatisch gekoppeld als samengesteld verzuim. De periodes worden dus bij elkaar opgeteld.


Wil je het samengestelde verzuim bekijken in het dossier? Klik dan op het pijltjesicoontje.

 



Verzuimpercentage wijzigen in een doorlopend verzuimtraject

Wil je het verzuimpercentage aanpassen in een doorlopend verzuimtraject? Dat kan op twee manieren:

Gebruik de actieknop en kies voor ‘ziek melden’ of ‘herstel melden’. Beide opties werken.

 

 

Selecteer vervolgens de optie “de medewerker meldt zich voor een hoger/lager percentage ziek” en vul het nieuwe      verzuimpercentage in.



Sla op en het wordt automatisch aan het bestaande verzuimtraject gekoppeld.


 

Let op: In het invulveld geef je het verzuimpercentage op (hoeveel de medewerker ziek is). In het overzicht zie je daarna het herstelpercentage (hoeveel de medewerker kan werken).



Correcties in samengesteld verzuim / deeltraject verwijderen

Heb je meer dan twee deeltrajecten en wil je een ander traject aanpassen dan het laatst ingevoerde? Klik op trajectmutaties. 

 
 

 Kies de optie “U wilt het verloop van … wijzigen” en pas de gegevens aan. 



Werkt dit niet, bijvoorbeeld als je een einddatum wilt veranderen? Helaas moet je dan het hele verzuim terug afbouwen tot het punt waar de correctie nodig is, en daarna alles opnieuw opbouwen. 

Tip: maak een screenshot van het verzuimoverzicht, zodat je later precies weet welke data je moet invoeren.


Om een deeltraject te verwijderen, klik je op trajectmutaties en kies je “Laatste verzuimpercentagewijziging annuleren”.

 

 


Let op: Als er documenten of notities (dossiervulling) aan een deeltraject gekoppeld zijn, worden deze automatisch opgeslagen in het hoofdtraject. Dit betekent dat wanneer je het verzuim weer opnieuw opbouwt, de dossiervulling niet meer bij de deeltrajecten staat, maar alleen bij het hoofdtraject.



Geen samengesteld verzuim

Wil je juist geen samengesteld verzuim? Geen probleem, je kunt dit instellen zodat het niet automatisch wordt samengevoegd. Dat geeft je wat meer controle over hoe je de verzuimregistratie wilt bijhouden.