Afgelopen periode hebben we ons gericht op het aanpakken van de uitdagingen rondom salariskoppelingen en de tijdrovende handmatige controles die nodig zijn om een nauwkeurig inzicht te krijgen in de verloning van medewerkers.
INHOUDSOPGAVE
Looncomponent type
Om te kunnen weten welke looncomponent types opgehaald moeten worden in het salarissysteem en om ervoor te zorgen dat deze toegewezen kunnen worden aan loonbegrippen, moeten er looncomponent types toegevoegd worden. Het beheer voor Looncomponent types is te vinden in beheer > dienstverlening > Looncomponenttypes. In dit beheer is het mogelijk om een nieuw looncomponent type toe te voegen. Daar kan een naam en code opgevoerd worden en kan er aangegeven worden of aanvulling en inhouding benodigd is. Dit looncomponent kan vervolgens via de koppeling gemapped worden.
Loonbegrip
Om de looncomponent types te kunnen koppelen aan de loonbegrippen, is hiervoor een Loonbegrip beheer. Het beheer voor loonbegrippen is te vinden in beheer > dienstverlening > Loonbegrippen. In dit beheer kunnen alle loonbegrippen ingezien worden die op verscheidende plekken bekend zijn in XS. Via dit beheer kan geconfigureerd worden over welke periode bepaalde looncomponent types moeten gelden. Indien er wijzigigingen gebeuren, bijvoorbeeld dat er vanaf 1 januari voor SV loon een looncomponenttype moet gelden, dan kan er een nieuwe groep aangemaakt worden vanaf die periode.
Instellingen verzuimverzekeringen
Om ervoor te zorgen dat er een reëel beeld gemaakt kan worden hoeveel loon een werknemer heeft, zal er naar meerdere periodes gekeken worden. Dit is belangrijk voor verzekeraars en inkomensafdelingen omdat het de basis vormt voor het bepalen van de verzekeringspremies en uitkeringen. Het is mogelijk om via beheer een middelingsperiode in te stellen die de bepaling doet van het loon aan de hand van historische verloningsperiodes. In dit beheer kun je voor verzuimverzekeringen in stellen hoe het verzekerde loon bepaald dient te worden. Via deze pagina kun je de standaard berekening aanpassen voor de middelingsperiode (de uiteindelijke calculatie voor het loon).
Via de bewerkenknop kan er voor de standaard bereking het aantal periodes aangegeven worden. Deze periodes zijn het aantal periodes gelijk aan de periode zelf van de eerste ziektedag plus de voorafgaande periodes. Vervolgens kan de methode van de standaard berekening aangegeven worden. Hierin zijn 3 opties beschikbaar:
• Gemiddeld: van het aantal periodes word het gemiddelde genomen en gehanteerd als loon
• Maximum: van het aantal periodes word het loon gehanteerd van de periode met het hoogste loon
• Minimum: van het aantal periodes word het loon gehanteerd van de periode met het laagste loon
Daarnaast is er ook een tab uitzonderingen, waar er per verzekeraar een afwijkende instelling vastgelegd kan worden.