Protocolvariaties bevatten in XpertSuite specifieke taken. Dit kunnen opdrachten zijn, maar bijvoorbeeld ook contactmomenten of vragenlijsten. Gebruikers worden geautoriseerd voor specifieke taken zodat zij deze op kunnen pakken wanneer ze opkomen in een dossier waarvoor ze zijn geautoriseerd.

De taken worden aangemaakt binnen Taakbibliotheken. In de Protocolvariatie kun je vervolgens taken uit de taakbibliotheken toevoegen. Op deze manier zitten taken standaard in een traject wanneer deze gestart wordt.

Taken kunnen ook via een trigger toegevoegd worden aan een lopend traject. Op die manier zijn ze alleen beschikbaar als aan de in de trigger ingestelde voorwaarden wordt voldaan. Dit kan een trigger zijn die in de taak zelf is ingesteld en triggert op een formulierveld, maar kan ook een trigger in de triggerhandler zijn.